Що таке гідравлічне балансування і навіщо воно потрібне?

Гідравлічне балансування – це процес розподілу води в радіаторах або трубах «теплої підлоги» таким чином, щоб у кожному приміщенні температура відповідала комфортним показникам. Намагаючись заощадити, майбутні власники приватних будинків нерідко відмовляються грамотно складеного проекту системи опалення, забуваючи, що лише професійні розрахунки дозволять гарантувати рівномірний розподіл тепла в будинку та заощадять ваші гроші.

У правильно спроектованій та змонтованій системі гаряча вода рівномірно розподіляється по всіх радіаторах та контурах «теплої підлоги» незалежно від того, як далеко вони знаходяться від джерела тепла. Оскільки гаряча вода завжди йде шляхом меншого опору, в незбалансованій системі одні гарячі радіатори (ті, що найближче до котла), а інші - ледве теплі.

gidro-balans.jpg

Є кілька способів збалансувати систему. Найпростіший – за допомогою підкручування балансувального вентиля на радіаторах. Таке регулювання проходить, виходячи лише з суб'єктивних відчуттів господаря будинку і займає дуже багато часу.

Ще можна придбати тепловізор або прилад, що дозволяє виміряти витрати в радіаторі за допомогою ультразвуку. Але такими приладами потрібно вміти користуватися та правильно розраховувати дані.

Є також альтернативний і вигідніший варіант – використовувати для перекачування та балансування багатофункціональний насос серії ALPHA3.

Grundfos_Alpha3.jpg

Користувач може без спеціальних навичок самостійно провести гідравлічне балансування системи опалення приватного будинку, практично це відбувається так:

alpha3_1.jpg

  1. Насос ALPHA3 вмонтовується в систему опалення.
  2. На смартфон встановлюється безкоштовна програма Grundfos Go Balance. Після запуску програма сама підкаже користувачеві, що йому необхідно робити і покроково вестиме всю процедуру балансування.
  3. На сам насос потрібно встановити бездротовий зчитувач ALPHA Reader та увімкнути його.

Балансування за допомогою ALPHA3 займає приблизно одну годину і після завершення роботи про неї можна забути на довгі роки.

Балансування за допомогою ALPHA3 та ALPHA Reader дозволить отримати швидкий та якісний результат, а крім того, заощадити час та знизити витрати на паливо (до 20%) та електроенергію (10%).